Regionalnie, smacznie i zdrowo w w SP w Niechłoninie.

2019-11-25 07:21:14(ost. akt: 2019-11-25 07:25:21)

Autor zdjęcia: SP Niechłonin

Trzecia edycja Regionalnego Dnia Jedzenia i Gotowania w Szkole Podstawowej im. Henryka Sienkiewicza za nami. Sala gimnastyczna wypełniona była gośćmi i zapachami pyszności, które czekały na skosztowanie.
Działania, w ramach realizowanego projektu, skierowane były do dzieci z oddziałów przedszkolnych, uczniów i ich rodziców, oraz do środowiska lokalnego. Podczas spotkania dietetyk, Joanna Berestowska przedstawiła prelekcję na temat zasad zdrowego odżywiania. Szczególnie zwróciła uwagę na to, jak powinna wyglądać dieta ucznia, co powinno się w niej znaleźć a czego należy unikać.


Dzięki tej prezentacji każdy z uczestników mógł usystematyzować swoją wiedzę na ten temat.
Kolejnym punktem była Joga poprowadzona przez Hannę Berestowską. Ta forma aktywności fizycznej okazała się strzałem w dziesiątkę. Dzieci z dużym zaangażowaniem wykonywały nowo poznane pozycje jogi. Zaskoczeniem i podsumowaniem tego punktu spotkania był szpagat. Dzieciaki były zachwycone, ich radości nie było końca.


Wójt Gminy Płośnica, Krzysztof Groblewski przyjechał do naszej placówki, aby opowiedzieć o swoim hobby, jakim jest pszczelarstwo. Bardzo ciekawemu wystąpienie wzbogaciły rekwizyty: np. strój pszczelarza, podkurzacz a nawet ul! Opowiedział dlaczego pszczoły są bardzo ważne, jakie produkty możemy wyróżnić przy produkcji miodu. I wreszcie dlaczego miód możemy nazwać lekarstwem.
Zwieńczeniem pierwszej części imprezy był konkurs smaku, który poprowadziła Alicja Orzechowska. Przygotowała cztery produkty w dwóch postaciach. Biorący udział w konkursie; dzieci i ich rodzice rozpoznawali, że głównym składnikiem piernika jest pomidor a małe ciasteczka w swoim składzie mają dynię. Oj nie było łatwo. Wszyscy byli bardzo zaskoczeni warzywnymi smakami.
Podsumowaniem tegorocznego spotkania była możliwość skosztowania smakołyków które przygotowały poszczególne zespoły . Każdy miał swoje stoisko, na którym można było kupić za symboliczną złotówkę: ciastka, sałatki, napoje a nawet zupę grzybową. Wszystko przygotowane własnoręcznie. Forma takiego spotkania sprzyja integracji, uczy i pokazuje, jak wiele można zyskać dzięki wiedzy i umiejętnościom innych ludzi.

Milena Witka, Joanna Pankowska – Iwan


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5